Om kunstverket
Hanne Tyrmis mytiske fantasidyr kan du se i et 5 meters langt monter på Nesbru idrettshall, som er satt sammen av ulike dyredeler. I tillegg til fantasidyrene har Tyrmi laget en ny tegning rett på veggen.
Selv i dette mer lekne arbeidet, er det alvor å spore hos Tyrmi hvis du graver. Hver for seg vekker tittelen og dyrene litt ulike assosiasjoner. Førstnevnte til mennesker som vandrer gjennom verden frivillig og ufrivillig, opplever eventyr eller mister trygt fotfeste. Sistnevnte til genetisk eksperimentering, men samtidig skaperkrefter. Barn og unge trenger riktignok ikke noen av disse referansene for å kunne få glede av morsomme og rare dyr som vandrer langs hyllene og skaper skyggespill langs veggene.
Hundehester, ulvekuer og saueokser er noen av groteskene som er satt sammen i Diaspora (2010) av Hanne Tyrmi. Det finnes faktisk et ord for denne typen sammensatte dyr eller fantasifostre som man ofte finner i gamle myter, nemlig kimera. De kunne ha forbilledlige karaktertrekk, men også være fryktinngytende, slik som det greske, ildsprutende uhyret Khimaira med sine tre hoder. Diaspora er på sin side et navn for når deler av en folkegruppe er samlet et annet sted enn der den opprinnelig kom fra, oftest brukt når dette er ufrivillig, for eksempel ved masseforflytninger knyttet til krig og fattigdom. Det er en blanding av noe gøy og noe skummelt over disse fantasidyrene i porselen og bronse: Kreativitet og lekenhet, eller en skapelsesprosess som har gått helt galt? Skapninger på eventyr i verden, eller noen som har gått seg helt vill og blitt fanget i noe de vil ut av? Det mangefasetterte, ofte poetiske og brutale, går igjen i Tyrmis univers, og det er få fasiter å spore.